Udstillinger og projekter

Pimp your ride! Udstilling om kunsthåndværk og teknologi

På Designmuseum Næstved er vi ved at sammensætte en designudstilling om koblingen mellem kunsthåndværk og teknologi med åbning 3. Juni – 30. September 2017.  Et spændende emne der både henvender sig til den gadget-interesserede og til feinschmeckeren, der går op i det lækre design i hverdagen.

Før industrialiseringen rigtigt slog igennem på alle fronter, var det at fremstille teknologiske genstande ved håndkraft et vilkår i produktionen. Der var derfor håndlavede elementer i de første elektriske grammofoner, i de første tog og biler, i hårtørrere og lamper. Sådan er det ikke mere. Nu kan alt stort set produceres maskinelt. Så når vi nu ser moderne teknologiske produkter i vores hverdag med håndlavede detaljer eller stærk inspiration fra kunsthåndværket, så er det et tilvalg fra designerens eller producentens side. De gør det, fordi det er moderne, fordi de udfordrer grænserne for, hvad kunsthåndværket kan eller simpelthen, fordi man kan, og det er sjovt.

Vi vil i udstillingen se på, hvordan teknologi og kunsthåndværk går op i en højrere enhed hos de store firmaer, hos de mindre etablerede designere og blandt gør-det-selv-folket.  Temaer i udstilingen vil derfor være menneske vs. maskine, personalisering (customizing) af genstande, bæredygtighed, hipsterkultur og alternativt design.

Både dansk og internationalt design vil være repræsenteret i udstillingen. Vi vil blandt andet vise danskproducerede ure lavet af dele fra gamle Ford Mustangbiler, en sælskindslampe, et håndlavet glasgearskifte lavet på Orrefors glasfabrikken til Volvo Cars, en mundblæst højttaler i glas fra Holmegaard og USB-stik i keramik fra Kähler. Centralt placeret i udstilingen vil man kunne se den specialbyggede XJR1300 Yamaha motorcykel fra det danske motorcykelfirma Wrenchmonkees.

At the Design Museum Næstved we are currently putting together a new design exhibition on the relationship between craftsmanship and technology. We hope to attract both gadget freaks as well as visitors interested in innovative design for everyday use.

Before industrialization was widespread handcrafting techniques were always used in the production of technological objects. Handmade details were part of the first electrical gramophones, the early trains and cars, of hairdryers and lamps. This is not the case anymore. Today, almost all design products can be produced mechanically. When we come across modern technological products in our day to day lives made by hand or heavily inspired by craft techniques, it is the result of a conscious choice made by the designer or product developer. They combine craftsmanship and technology either because it is trendy, because they wish to challenge design boundaries or simply because it is possible and fun.

In this exhibition, we will show how technology and craftsmanship are combined in products from major design companies, from individual designers and from the DIY communities. The main themes in the exhibition will be man vs. machine, customization of design, sustainability, hipster culture and alternative design.

Both Danish and international design will be represented in the exhibition. Visitors can look forward to seeing watches made of old Ford Mustang cars, a lamp made of sealskin, a crystal gearshift handmade by the Orrefors glass factory for Volvo Cars, a mouth-blown glass loudspeaker made by Holmegaard and ceramic USB keys from Kähler Design. We are also pleased to present the amazing, custom-built XJR1300 Yamaha motorbike made by the Danish motorcycle company Wrenchmonkees.

The exhibition will be held at the Design Museum Næstved, Boderne, Sct. Peder Kirkeplads 8, 4700 Næstved, Denmark from June 3 – September 30 2017.

Designere / producenter
Andrea de Chirico