Arrangementer

04/2019
Sted
Info
25. apr.
Foredrag: Tilbage til Holmegaard Mose
Næstved Museum
Vis
Foredraget finder sted torsdag d. 25. april 2019 i Helligåndshuset, Ringstedgade 4, 4700 Næstved.

Holmegaard mose spiller en vigtig rolle for udforskningen af ældre stenalder i Nordeuropa. Den industrielle udnyttelse af tørven i forbindelse med opblomstringen af Holmegaard Glasværk har givet os nogle af de bedste udgravede bopladser fra jægerstenalderen som vi kender. Og da dele af mosen blev drænet og omdannet til landbrugsjord fra 1940-1970 sørgede flere dygtige amatørarkæologer for at vi fik kendskab til flere vigtige bopladser langs brederne af den tidligere sø. Men hvordan ser det ud omkring Holmegaard Mose i dag? Er det stadig muligt at finde velbevarede stenalderbopladser i mosen, eller er den for ødelagt af tørvegravning og dræning? Siden 2014 har Københavns Universitet, Nationalmuseet og Museum Sydøstdanmark undersøgt forskellige lokaliteter i mosen netop for at besvare dette spørgsmål. Og resultatet er heldigvis mere positivt end man kunne frygte.

Holmegaard Mose vil også være omdrejningspunktet for udstillingen "10.000 års kreativitet", som kan opleves når Holmegaard Værk åbner i 2020.

Foredraget varer ca. én time.

Der serveres kaffe og småkager efter foredraget.

Vær opmærksom på, at foredraget foregår på 1. sal, og der desværre ikke er adgang med elevator eller lift.

Billetter koster 95 kr pr stk / For medlemmer af museumsforeningen er prisen 55 kr pr stk.

28. apr.
Fortidsmindedag 2019 - guidet tur i Holmegaard Mose
Holmegaard Værk
Vis
Rundvisningen finder sted d. 28/4 kl 11 og varer ca. en time. Mødested ved Holmegaard Værk, Glasværksvej 55, 4684 Holmegaard.

Søndag d. 28/4 2019 bidrager Museum Sydøstdanmark til Slots- og Kulturstyrelsens Fortidsmindedag med en guidet tur i Holmegaard Mose v. Kulturarvschef Kristoffer B. Pedersen.

Holmegaard Mose spiller en vigtig rolle for udforskningen af ældre stenalder i Nordeuropa. Den industrielle udnyttelse af tørven i forbindelse med opblomstringen af Holmegaard Glasværk har givet os nogle af de bedste udgravede bopladser fra Jægerstenalderen som vi kender. Da dele af mosen blev drænet og omdannet til landbrugsjord fra 1940-1970 sørgede flere dgtige amatørarkæologer for at vi fik kendskab til endnu flere vigtige bopladser langs bredderne af den tidligere sø. For at sikre de kendte bopladser er flere af dem blevet fredet. Men har det haft nogen indflydelse, og er der stadig gode bevaringsforhold for de gamle bopladser? Kom med på en gåtur og hør nærmere.

Men husk gummestøvler!

Det er gratis at deltage.