Historien om bondedrengen, der blev finansfyrste.Finansfyrsten og købmanden Niels Ryberg (1725 – 1804) havde et usædvanligt liv, som tegneren Jesper Clausen har genfortalt i tegneserien “At gavne og fornøje også sig selv”.
Serien er tegnet til Køng Museer, hvor den en tid har hængt i udstillingen. Den er så god, at museet nu har lagt serien ud på hjemmesiden og har trykt den i Sydsjællands Museers årsskrift. Der er et link til tegneserien lidt længere nede i denne artikel…
Datidens A.P. Møller
– Niels Rybergs liv opfylder alle betingelserne for en god historie. Han levede et stræbsomt liv i en omskiftelig tid, og takket være rettidig omhu blev han en succes, siger Jesper Clausen om sin tegneseriehelt.
I 1774 grundlagde Niels Ryberg linnedfabrikken i Køng, som i dag rummer Køng Museer. På det tidspunkt var han en af Danmarks rigeste mænd, men sådan tegnede hans liv ikke fra starten.
Hans biografi er historien om den fattige bondedreng, der flygter hjemmefra fæstegården i Salling, for at blive oplært som købmand hos sin onkel i Ålborg. Uden en skilling på lommen rejser han til København og ender som en af landets rigeste mænd.
Ryberg i en munter streg
Tegneserien tilstræber en vis munterhed, fordi historier om samfundsstræben også har et komisk element, mener Jesper Clausen, som har fremhævet nogle af Niels Rybergs karakteristiske træk .
Niels Ryberg havde en markant hage, en krøllet overlæbe og opadstræbende øjenbryn. De træk går igen hos Ryberg gennem alle Jesper Clausens tegninger, og han har haft gode forbilleder
– Der findes mange portrætter af Niels Ryberg, og vi ved hvordan han så ud, selv om portrættøren sikkert som vanligt har lagt til og trukket fra, for at kunden kunne blive tilfreds med at se sig selv, fortæller Jesper Clausen.
Hans muntre streg lægger også til og trækker fra, men det er netop styrken ved tegneserien som medie.
Se tegneserien her (Peg og klik)
Læs mere om Niels Rybergs liv og arbejdet med tegneserien i Sydsjællands Museums årsskrift “Kulturhistoriske Studier 2005”.
Det koster 150 kroner og kan købes på Sydsjællands Museum og Køng Museer.