Vi dyrker og bereder hørren.

 

Søndags 3. september 2023:

 

I løbet af seks timer

blev  der rusket 

ialt 17 bundter hør

 

To af de ialt tre personer fra hørgruppen, nemlig Maj-Britt og Hanne M fik i søndags rusket / høstet 14 bundter i alt.

Oveni de 14 bundter fik pigerne høstet et stort bundt hør med mange snerler og et bundt for hvert af de to højbede, i alt 17 bundter.

De er stillet i hæs op ad Hospitalet i Køng, og et nyt skilt med hør-processen er stillet / bundet ved nedløbsrøret.

På skiltet står bl.a., at hørren er revet op med rode, og at negene nu står til tørre i nogle dage i såkaldte hæs, inden de frivillige tager fat på at knevle. At knevle betyder, at frøkapslerne rives af.

Derefter skal hørren rødnes, dvs. igennem en slags forrådnelses-proces, hvor man får frigjort den spindbare fiber inde i planten.

Man kan rødne på to måder: Enten ved at lægge bundterne på marken / på græsset i haven eller ved at lægge bundterne i vand og holde dem nede af en træklods.Vejr og vind afgør, hvornår rødningen er fuldendt. Man skal kunne gnide fibrene fri for barken.

Inden man kan spinde, skal hørren igennem endnu tre processer. Den skal brydes, dvs. man på en bryde skal knække barken. Den skal skættes på skætten. Dvs. man skal få de mange, små stykker bark ud af hørren.  Endelig skal stråene hegles igennem på heglen. Det betyder, at de sidste småstykker bark fjernes ved, for man river sit bundt igennem 

heglens jernpigge, til der kun er de lange taver/trævler tilbage. Først da er bundtet klar til spindepigen.

 

 

Køng Museum

Bygaden 27, 4750 Lundby

CVR nr. 33 63 03 95

Åbent i 2024 fra 24. marts til 27. oktober.