Skibsvraget i Køge på top ti over årets arkæologiske fund

Slots- og Kulturstyrelsen har offentliggjort årets top ti over arkæologiske fund. Og der står skibsvraget i Køge på listen som nr. fire. Skibsvraget trak internationale overskrifter, da det blev fundet i sommeren 2018 og nu er vraget altså sejlet direkte ind på arkæologiens top ti, som både indeholder en kultbygning med ofringer af våben og guld, mord og intriger, ildspåsættelse, Københavns ældste kirkegård. Og altså skibsvraget. Listen giver et overblik over sider af danmarkshistorien, som endnu ikke er skrevet ind i historiebøgerne. Og fundene er med til at omsætte historie til forståelse af, hvor vi kommer fra.

Skibsvraget i Køge, gik engang i 1500-tallet på grund lidt syd for indsejlingen til Køge Havn. Arkæologerne er nu gået i gang med at opmåle de knap 400 stykker tømmer. Alle de enkelte planker, spanter og andre skibsdele afrenses for sand, tjære og malingsrester, så de enkelte bearbejdningsspor, naglehuller osv. kan 3D-skannes og dokumenteres. Det er første gang lige præcis denne type apparat bliver anvendt på et skibsvrag i Danmark.

Museet slår teltdørene op og holder åbent værksted hver onsdag i uge to-fem 2019 fra klokken 10 til 12, når de går på opdagelsesrejse i skibsvragets fortid. Her kan man på nært hold få et indblik arkæologernes arbejde og få det sidste nye i fortællingen om skuden, der gik på grund i Køge.

Arkæologerne fortæller om de seneste resultater af undersøgelsen af det klinkbyggede skib fra 1520'erne; Hvordan var det indrettet? - at det ser ud til at være blevet bygget til at kunne sejle i isfyldte farvande, hvad ved vi om mast og sejl? Arkæologerne fortæller også om det helt store udtræk af forskellige undersøgelser under mikroskoper og i reagensglas, hvor vi forventer at få besvaret spørgsmål om hvor tømmeret kom fra, hvor det blev bygget, hvad det sejlede med og hvor det sejlede i dets levetid.

Arbejdet foregår i et stort telt på Køge Kysts areal på Sdr. Mole i Køge, lige nord for Vinterbadeklubben Valkyriens hus.

Åbent værksted er gratis og uden tilmelding.