Sanselig teknologi

I mange årtier har vi været i stand til effektivt at producere stribevis af produkter på maskine af billige materialer såsom plast og metal. Men hvordan kan det være, at vi i de senere år har set en stigende tendens til at bruge naturmaterialer i elektroniske apparater? Materialer som træ, læder og pels, der ofte er både dyrere og mere krævende at forarbejde. Måske er det,  fordi de naturlige materialer stimulerer vores sanser, bringer os i kontakt med naturens formsprog og i det hele taget tilfører varme, personlighed og liv til de ellers kolde produkter og den strømlinede teknologi.

Lamp 2. Handmade by Henning. 2016. Træ.

Et birketræ bliver til en lampe i mødet med designeren Henning Igwebuike. Alle hans designs er baseret på samme teknik. Først skaber han en virtuel model på sin computer, som han derefter med en laserskærer får udskåret til perfektion i træ. Netop fordi han anvender denne præcise teknik, er det muligt for ham sidst i processen at samle de enkelte dele i hånden - der til sidst udgør en ny lampe. "Lamp 2" er sammensat af halvtreds unikke lameller, som danner en bølge rundt om deres egen akse. Teknologi og æstetik bliver forenet, så snart pæren tændes, og lampens udskæringer kaster dekorative skygger på væggen[1].

Wooden USB Sticks. OOOMS. 2005. Træ.

Filoverførelser fra computer til computer kan ske på en let og hurtig måde ved hjælp af en USB-nøgle. Det er et moderne teknologisk værktøj, som de fleste af os kender til og bruger i vores hverdag. Det hollandske designfirma Oooms har valgt at gentænke USB-nøglen, så den ikke går i ét med det øvrige teknologiske udstyr i hjemmet. USB-nøglerne er lavet af forskellige træsorter og ligner til forveksling træstammer i miniformat. Det naturlige materiale giver brugeren en sanselig oplevelse og står samtidig i kontrast til computerens 'kolde' materialer[2].

Montana Ur. LC Nature. 2016. Ibenholt, læder.

Staten Montana i USA er kendt for storslåede naturoplevelser med skove og søer. Måske er det derfor, at LC Nature har valgt at opkalde et af deres ure efter denne stat - for LC Nature er med sine materialer næsten en naturoplevelse i sig selv. Skabt af ibenholt og læder får uret et mørkt og robust udseende, der taler til den maskuline forbruger, og den grønne urskive i midten leder tankerne hen på Montanas skove[3].

Sky lampe. Pernille Bülow. 2017. Glas.

De er dynamiske og mundblæste og kan lyse ethvert rum op. Pernille Bülows Sky lamper hænger som bobler i luften med deres gennemsigtige glas og asymmetriske runde former.

Glaslamperne stammer fra Svaneke på Bornholm, hvor designeren Pernille Bülow åbnede Pernille Bülow Glas i 1989. Hendes interesse for glasset som materiale tog for alvor fart efter et besøg på Holmegaard Glasværk, hvor hun især blev fascineret af, hvordan glassets materiale ændrede sig afhængigt af, om glasset var varmt eller koldt[4].

Sky lamperne får i arbejdsprocessen hver deres unikke præg, da de mundblæste bobler er fritblæste[5]. Det vil sige, at glasset er flydende, når det er opvarmet, og ved hjælp af forskellige redskaber bliver glassets form dannet. Selv den mindste berøring kan med denne teknik få afgørende betydning for glassets endelige form, og der kræves altså den yderste præcision og megen øvelse at kunne mestre dette glashåndværk.