Slotsruinen

Vordingborg Slotsruin

Historierne om Vordingborgs kongemagt starter allerede inden du træder ind ad døren på Danmarks Borgcenter.

Lige foran døren til museet finder du nemlig den historiske slotsruin, der tager dig med på en unik rejse gennem Danmarkshistorien.

Fra det majestætiske Gåsetårn til de historiske ruiner af Sankt Andreas-kirken og den imponerende ringmur, der i dag står som vidnedsbyrd på fordums storhed og velmagt.

Slotsruinen er både det perfekte sted at gå en tur, blive klogere på historien eller nyde en picnic før, under eller efter dit besøg i udstillingsbygningen på Danmarks Borgcenter.

Husk, at du med vores audioguide kan få historierne leveret direkte ind i ørerne, mens du går rundt på slotsruinen.

Gåsetårnet

Historien starter med et blik mod himlen, hvor det ikoniske Gåsetårn stolt rager op.

Navngivet efter den gyldne gås, som Valdemar Atterdag satte på toppen af tårnet efter sin triumf over de tyske hansestæder, fortæller tårnet en historie på 650 år.

Selvom den oprindelige gås er forsvundet i tidens tåger, kan du stadig opleve tårnets pragt, restaureret og nu en integreret del af oplevelsen på Danmarks Borgcenter.

Tag rejsen op gennem tårnet og oplev udstillingen 'Under belejring,' hvor du fordyber dig i sanselige indtryk af en voldsom belejring af borgen.

Læs mere om Gåsetårnet

Sankt Andreas-kirken

For foden af Gåsetårnet kan du gå en tur oven på Sankt Andreas-kirken.

Denne kirke, der engang var en del af borgen, bugner af grave fra middelalderen. Her blev folk fra området begravet både i kirken og på kirkegården. Men hvor man blev begravet havde i høj grad noget at gøre med status. Jo vigtigere eller rigere den afdøde var, jo tættere en plads på kirkens helligste fik man.

Resterne af kirken ligger under jorden, men vi har genskabt kirkens struktur, så du kan gå en tur rundt i Sankt Andreas over jorden.

Ringmuren

I borgens modsatte ende kan du komme helt tæt på den gamle ringmur, der som noget af det første blev gravet fri, da arkæologerne første gang i 1880'erne lavede udgravninger på Vordingborg.

Murene er gennem årene blevet restaureret til at kunne modstå vind og vejr. Her kan du stå nær ruinerne af borgen og nyde udsigten over vandet og halvøen Oringe.

Historisk Botanisk Have

Vi spoler tiden tilbage til 1921. Dengang – i kølvandet på 1. verdenskrig – etablerede havearkitekt G.N. Brandt en historisk botanisk have i hjertet af Vordingborg.

Haven, der var den første af sin art, og har hentet sin inspiration fra renæssancehaven, har siden 1921 været et levende arkiv for gamle almueplanter, der tjente kultur, skønhed og lægekunst.

Her kan du døgnet rundt opleve farverige planter fra middelalderen – fra de dødelige til de helbredende, hallucinerende og meget mere.

Særligt om sommeren står haven smuk, hvor en overflod af farver og dufte overmander dig på din færden rundt.