Gåsetårnet

Gåsetårnet på Danmarks Borgcenter

Tag turen i det 36 meter høje Gåsetårn og gør dig klar til at træde ind i en historie, der strækker sig højt mod himlen.

Undervejs på din tur vil du kunne gå på opdagelse det historiske tårn set indefra og begive dig ud på en sanselig rejse i udstillingen 'Under belejring', hvor du vil opleve, hvordan en middelalderlig belejring af Gåsetårnet og resten af borgen kunne have set ud.

Turen slutter på toppen, hvorfra du har det smukkeste udsyn over hele Vordingborg. Fra vores udsigtsplatform kan du forestille dig, hvordan det var at være konge i middelalderen og skue over hele dit kongerige.

Gåsetårnet under belejring

På din tur i Gåsetårnet vil du opleve udstillingen 'Under belejring'. Her vil du opleve, hvordan en middelalderlig belejring af Gåsetårnet kunne have set ud. Heldigvis foregår det hele digitalt, så tårnet forbliver intakt, og du ikke behøver bekymre dig om vildtfarne pile.

Hvad du derimod kan forvente, er en rejse ind i middelalderens verden, fyldt med bombardementer af både bygninger og indtryk, når fortiden med ét vækkes til live i et virvar af eksplosioner og krigshandlinger.

Træd ind i historien

Vi spoler tiden tilbage til middelalderen. Dengang stod hele ni tårne i samme størrelse som Gåsetårnet og tronede mægtigt op fra borgen.

I dag er Gåsetårnet det eneste tårn tilbage fra den engang så mægtige borg i Vordingborg, hvorfra Valdemar Atterdag regerede kongeriget Danmark.

Når du for første gang træder ind i det historiske Gåsetårn, bliver du med ét overrumplet af den historie, der ligger lige her for fødderne af dig.

For selvom Gåsetårnet løbende er blevet restaureret og i dag er i god stand, vidner tårnet stadig om den fascinerende historie, der engang udspillede sig netop her.

Guldgåsen på toppen af Gåsetårnet

Har du nogensinde spekuleret på, hvorfor det hedder Gåsetårnet, og hvad den gyldne gås repræsenterer?

I 1367 stod den daværende konge, Kong Valdemar Atterdag, over for krigserklæringer fra intet mindre end 77 tyske hansestæder. Men Valdemar tog det ikke tungt – tværtimod! Som en fornærmelse mod fjenden placerede han en gylden gås på toppen af det nybyggede forsvarstårn. Han var nemlig ikke mere bange for dem end for 77 skræppende gæs, sagde han.

Den guldgås, der sidder på toppen i dag, er ikke den samme som Valdemar Atterdag satte på tårnet. Den oprindelige guldgås blev nemlig stjålet af den danske konge Erik af Pommern, da han stak af fra Danmark med statskassen under armen. Sagnet siger, at han tabte gåsen i havet, og at den stadig ligger der.

Den nuværende guldgås er faktisk næsten en meter på alle ledder og kanter. Den blev lavet i 1871, og 100 år senere blev den forgyldt med hele 2 kilo guld.

Hvorfor står Gåsetårnet endnu?

Selvom Gåsetårnet er 650 år gammelt, er det stadig i rigtig god stand. Men hvorfor nu det, når nu resten af Vordingborg slot er næsten væk?

Hele slottet og borgen gik i forfald, da magtens centrum flyttede fra Vordingborg og det sydlige Sjælland op til Københavnsområdet.

Dengang var der ikke nogen interesse i at bevare bygninger og kultur for eftertiden. Men Gåsetårnet blev brugt som fængsel, og derfor blev lige netop den del af borgen vedligeholdt, mens resten af tårnene styrtede i voldgravene eller murstenene blev brugt til andre huse i området.