Fotosafari på Borgcenteret

Kom med på en sansevækkende fotosafari på Vordingborgs Borgcenter og skriv klassens helt egen fantastiske fortællebog.

 

Tema: Fotosafari på Borgcenteret

Udarbejdet af Frida de la Cour, Marlene Jensen, Anna Sophie Sørensen og Amanda Bengtsen fra Læreruddannelsen Absalon, Vordingborg.

Vær opmærksom på, at der kræves tilmelding/booking til forløbet.

Læreren står selv for gennemførelsen af forløbet.

Se nederst, hvordan man gør.
Her finder du også printvenlige pdf'er med både lærervejledning og opgaveark.

 

Kom med på en sansevækkende fotosafari på Vordingborgs Borgcenter og skriv klassens helt egen fantastiske fortællebog! Historiens vingesus titter frem i skyggen af Gåsetårnet og borgens tilgroede vægge, der skuer ud mod det bølgende hav. Et sted hvor konger, dronninger, prinsesser og prinser i en svunden tid har trådt deres skridt. Her ligger de gode fortællinger skjult lige under overfladen, og hvis man mærker efter og bruger lidt fantasi, er de lige til at skrive ned!

 

Fag: Dansk.

Målgruppe: Mellemtrinnet 4.-6. klasse.

Varighed: Estimeret til 10 lektioner. 4 lektioner på borgcentret og 6 lektioners efterarbejde med historieskrivning. 

 

Læringsmål

Formålet med forløbet er, at eleverne gennem brug af sanser udvikler deres scenariekompetencer. Eleverne udvikler ydermere deres kompetencer inden for skriftsprog, formidling og samarbejdskompetence.

 

Lærervejledning

Medbring: Blyant, hviskelæder, telefon/iPad eller lignende, som der kan tages billeder med.

HUSK: Arket med hjælpespørgsmål skal udprintes inden og medbringes på turen.

Husk selv at downloade og printe elevopgaverne! (Se nedenfor)

 

Indsamling af sanseindtryk

Ved ankomsten til Borgcentret skal eleverne deles op i grupper af 4, hvor de skal have en telefon/iPad eller lignende klar til at kunne tage billeder og bruge deres sanser. Informer eleverne om, at billederne skal være af Gåsetårnet, borgruinen eller den omkringliggende natur samt billeder inde fra museet. Billederne må ikke indeholde eleverne selv.

 

Der skal tages 8 billeder i alt i hver gruppe af forskellige steder på Borgcentret/udendørsarealerne. Dette bidrager til at åbne elevernes sanser op for området og samarbejde om udvælgelsesprocessen. Eleverne skal ud fra de 8 billeder udvælge 4, som de gerne vil arbejde videre med. Hjælpeark/elevark med spørgsmål til sanser udleveres nu til hver elev, og eleverne skal nu genbesøge de 4 udvalgte steder.

 

Efterbehandling - skriv en fantastisk fortælling

Eleverne skal i gang med at skrive deres fantastiske fortælling. Fortællingen skal indeholde de sanser, som eleverne har sanset på deres fotosafari på Borgcentret.

Alle fortællingerne samles til sidst i "Klassens fantastiske fortællinger", som herefter kan bruges til at læse højt for mindre klasser eller til udstilling/udlån på skolebiblioteket.

 

Tip! Sanserne kan også arbejdes med og omskrives til billedsprog i de fantastiske fortællinger.

 

Til eleverne

Du skal skrive din egen fantastiske fortælling. Brug alt det, som du har sanset på Borgcentret og dit hjælpeark til at skrive din fortælling. Din fortælling skal starte på det sted, som er på dit billede, fx i et tårn, på vandet osv.

 

Når du beskriver med flere detaljer og sanser, gør det din fortælling mere spændende og lettere at leve sig ind i. Husk derfor at bruge de sanser, som du har beskrevet i dit hjælpeark, til at skrive din fantastiske fortælling. Tænk også på alle de fantastiske væsner, der kunne være på sådan et sted og fortæl deres historie. Har der boet en viking? En indespærret prinsesse? En konge i krig? Brug din fantasi!

 

Printvenlige pdf'er:

Lærervejledning

Elevark/hjælpeark

 

Booking:

Forløbet er helt gratis!

Men af praktiske årsager (evt. adgang til Gåsetårnet og redskaber) kræves der tilmelding.

Skriv til undervisning@museerne.dk.

Fortæl os, hvem I er (skole, klasse), og hvor mange I er (elever og lærere).

Fortæl også, hvilket forløb I ønsker, og hvornår (dato, tidspunkt) I kommer til Danmarks Borgcenter.

Skriv også meget gerne, hvis I derudover også ønsker adgang til udstillingen. Det er også gratis, men rart for os at vide.