Kulturstrømmen: Glas med perspektiv

Kan bookes fra 1. maj 2025

Kulturstrømmen: Glas med perspektiv

Kan bookes fra 1. maj 2025

Sted: Holmegaard Værk

Pris: Gratis forløb i faget Håndværk og Design / Billedkunst (med tværfaglige greb) for grundskoler i Kulturstrømmen inkl. transportrefusion.

Varighed: 4 timer

DESIGNINDSATS HOLMEGAARD VÆRK

Glas med perspektiv 

Som led i Kulturstrømmens designindsats har Holmegaard Værk udviklet to undervisningsforløb. Det er et tilbud til grundskoler i Kultursamarbejdets seks kommuner: 

Næstved, Guldborgsund, Stevns, Lolland, Vordingborg og Faxe.

  • Forløbene vil være gratis for de tilmeldte klasser.
  • Det er muligt at søge refusion på transportudgifter - skolen sørger selv for at booke og betale transport og søger efterfølgende godtgørelse ved museet.
  • Forløbene varer 4 timer fra ankomst til museet. 
  • Forløbene lægges fortrinsvist fra tirsdag-fredag kl. 9.00-13.00.

 

Læs brochuren her

Forløbet

Et værkstedsforløb med fokus på bæredygtighed og kreativitet. Her vægtes processen højt, hvilket styrker elevernes udtryksform, selvtillid og selvforståelse.

På Holmegaard Værk er sanserne i fokus. Vi dykker sammen ned i glassets verden gennem aktiviteter, der udfordrer både intellekt, sanser og kreativitet for at få en bredere forståelse af, hvad glas er for en størrelse.

Materialelære & eksperiment 

Den ene del af forløbet fokuserer på materialelære, hvor eleverne skal lære om glassets muligheder og egenskaber: Vi oplever det flydende glas i museets glaspusteri, lærer mere om alle de steder, hvor glassets gemmer sig i vores hverdag, og hvilke særlige egenskaber glasset kan have i forhold til spejling, lys, størrelse osv. gennem forskellige øvelser, der styrker fællesskab, udvikling og trivsel. 

I vores kreative værksted skal eleverne også selv prøve kræfter med at få tynde glastråde til at gå fra fast til flydende form – her vægtes processen frem for blot resultatet.

Designfaglighed & produktudvikling 

Den anden del af forløbet handler om designfaglighed og produktudvikling. Her skal der ikke blot dekoreres et glas – det skal dekoreres, så det passer til en helt speciel situation og kunde. Hver elev får et sandblæst glas med sig hjem, efter de har præget det på baggrund af en dybdegående køberanalyse tilpasset aldersgruppen.

Glasemnerne dekoreres ved brug af sandblæsnings- og graveringsteknikker. 

Eleverne får under besøget nærgående kenskab til kunstglas, emballageglas, produktionsmetoder, genanvendelighed og resourceforbrug. 

 

Varighed

Forløbets varighed er 4 timer! fra kl. 09.00 til ca. 13.00 (ekskl. transport).

Ønkser I at ændre starttidspunktet ved lang transporttid skal dette aftales ved booking - dette vil samtidig forskyde sluttidspunktet tilsvarende. 

 

BOOKING

For at booke et forløb skal du kontakte undervisningsafdelingen på mail:
undervisning@museerne.dk


Oplys ved booking, at det er via Kulturstrømmens samarbejdsaftale, du deltager, og hvilket forløb du ønsker at booke.

Vi kører efter først-til-mølle-princippet, oplys din ønskede dato pr. mail, og hav gerne en alternativ dato parat, hvis din foretrukne dag allerede skulle være booket.

 

2 KLASSER 1 DATO
Der er mulighed for at tilmelde to klasser til samtidige forløb, dog kun under forudsætning af, at der følger lærere med til begge klasser.

Såfremt I booker to klasser til samme forløb og samme dato, har i fuld mulighed for at gøre besøget ganske gratis.

Bookes der forløb til to samtidige klasser, kan der nemlig søges om refusion af det fulde beløb til transport ex moms. Momsbeløbet refunderes ikke. Der kan søges max. 2.500 kr. ex moms i refusion, hvis I kommer 1 klasse på 1 dato.

Send jeres transportbilag til
adm@museerne.dk

Kompetencemål H&D

Eleven kan anvende værktøjer, redskaber og maskiner forsvarligt til forarbejdning af materialer.

  • Eleven kan udvælge grundlæggende værktøjer og redskaber efter hensigt - vi arbejde med sandblæsning og gravering af glas, eleven tilrettelægger selv, efter grundig vejledning, hvordan teknikkerne bedst afvejes.
  • Eleven kan arbejde undersøgende med håndværk efter hensigt - på baggrund af en fyldestgørende personkarakteristik udarbejdes et målrettet design.
  • Eleven kan planlægge, beskrive og udføre enkle håndværksmæssige arbejdsprocesser.

 

Eleven kan forarbejde materialer i forhold til produktets form, funktion og udtryk.

  • Eleven får viden om glassets anvendelse både som blødt og hårdt materiale.
  • Eleven har viden om bløde og hårde materialers forarbejdningsmuligheder - vi bearbejder glasset fra flydende til fast form og fra fast til flydende form. De lærer om glassets styrke/skrøbelighed, genanvendelse og funktion.
  • Eleven kan arbejde med produkters æstetiske udtryk.

 

Eleven kan arbejde med enkle designprocesser knyttet til egen produktfremstilling.

  • Eleven kan fortælle om idéer til et produkt - gennem vores persona opgaveark lærer eleven at skabe moodboard, arbejde med minerva modellen, indkredse interesser og persontyper i ord og billeder samt udvælge et produkt og en æstetisk prægning på baggrund heraf.
  • Eleven kan forklare og skitsere idéer efter hensigt.
  • Eleven får viden om formålet med informations- og inspirationskilder.
  • Eleven kan fremstille produkter efter idéer og tilegner sig viden om formålet med designprocesser i forbindelse med produktfremstillingen.

Kompetencemål Billedkunst

Billedfremstilling

  • Eleven kan udtrykke sig i plane billeder: Eleven lærer at tegne og skitsere ud fra idéer og oplevelser tilegnet på museet. Eleven fremstiller dernæst en collage med et tematisk indhold med sandblæsning ud fra en kundeanalyse.
  • Eleven lærer at tegne helheder og detaljer ud fra iagttagelser i vores opgaveark.
  • Eleven kan eksperimentere med og udtrykke sig i billeder med vægt på tematisering, eleven lærer at fremstille en collage med et tematisk indhold på glas.

 

Billedkommunikation

  • Eleven kan kommunikere gennem billeder.
  • Eleven kan udtrykke idéer og betydninger visuelt.

 

Tværfaglighed

Der inddrages i dette forløb elementer fra natur/teknologi, historie, dansk, matematik, fysik/kemi.  

Særligt vægtes det 200 års historiske perspektiv på glasværket, glassets genanvendelighed og det danske produktionssystem i rundvisningen. Materialelæreren kommer til udtryk i eksperimenter med glasset i flydende form, hvor vi arbejder med geometriske figurer i glastråde.