Kulturstrømmen: Mere end mosaik

Kan bookes fra 1. maj 2025

Kulturstrømmen: Mere end mosaik

Kan bookes fra 1. maj 2025

Sted: Holmegaard Værk

Pris: Gratis forløb i faget Billedkunst / Håndværk og Design (med tværfaglige greb) for grundskoler i Kulturstrømmen inkl. transportrefusion.

Varighed: 4 timer

DESIGNINDSATS HOLMEGAARD VÆRK

Mere end mosaik 

Som led i Kulturstrømmens designindsats har Holmegaard Værk udviklet to undervisningsforløb. Det er et tilbud til grundskoler i Kultursamarbejdets seks kommuner: 

Næstved, Guldborgsund, Stevns, Lolland, Vordingborg og Faxe.

  • Forløbene vil være gratis for de tilmeldte klasser.
  • Det er muligt at søge refusion på transportudgifter - skolen sørger selv for at booke og betale transport og søger efterfølgende godtgørelse ved museet.
  • Forløbene varer 4 timer fra ankomst til museet. 
  • Forløbene lægges fortrinsvist fra tirsdag-fredag kl. 9.00-13.00.

 

Læs brochuren her

Forløbet

Holmegaard Værks keramiske samling er fuld af historie og godt håndværk. Her findes multikunstneren Reistrup, der brillierede med bygningsudsmykning af store mosaikker. Ved museet ligger Ardagh Glasværk, der er en af verdens førende producenter af bæredygtigt glas; produktionen består af 90 % genanvendt glas. Disse to aspekter forenes i et forløb. Rundt om Holmegaard Glasværk findes glimtende glasskår overalt – nogle snart 200 år gamle. Under forløbet går vi i mosen og indsamle skår og genanvender dem til kunst a la Reistrup. Glasskårene støbes ind i en gipsmasse, hvor et skønt kunstværk opstår – i Reistrups ånd arbejder vi med dyreverdenen.

 

Praktiske øvelser & idégenerering 

I forløbet stiller vi skarpt på elevernes individuelle udfoldelse, efter samtaleøvelser og små hands-on udfordringer, der åbner for idegenerering og styrker eleverne i deres personlige udtryk.

Eleverne laver egne mosaikker i værkstedet - fra ide til færdigt produkt - med en fuldt gennemført proces.

Frisen og dyremotiver 

Vi arbejder ud fra Reistrups skulpturelle arbejde med frisen og hans forkærlighed for dyremotivet. Fokus ligger på det rummelige billede - eleverne skaber egne kompositioner i glas og gips. Vi ser desuden den store udstilling af Per Steen Hebsgaards glasværker i lys af elevernes egne arbejder med glasmosaikken. 

I værkstedet er der både plads til legen, eksperimentet og muligheden for fordybelse. Det vigtigste i værkstedet er processen, at give rum til de kreative impulser, det at skabe noget og lære om de medier, der både findes i samlingen og overalt i dagligdagen. Forløbet hjælper eleverne til at pirre nysgerrigheden og finde nye muligheder i materialerne med fokus på genanvendelighed og miljø.

 

Varighed

Forløbets varighed er 4 timer! fra kl. 09.00 til ca. 13.00 (ekskl. transport).

Ønkser I at ændre starttidspunktet ved lang transporttid skal dette aftales ved booking - dette vil samtidig forskyde sluttidspunktet tilsvarende. 

 

BOOKING

For at booke et forløb skal du kontakte undervisningsafdelingen på mail:
undervisning@museerne.dk


Oplys ved booking, at det er via Kulturstrømmens samarbejdsaftale, du deltager, og hvilket forløb du ønsker at booke.

Vi kører efter først-til-mølle-princippet, oplys din ønskede dato pr. mail, og hav gerne en alternativ dato parat, hvis din foretrukne dag allerede skulle være booket.

 

2 KLASSER 1 DATO
Der er mulighed for at tilmelde to klasser til samtidige forløb, dog kun under forudsætning af, at der følger lærere med til begge klasser.

Såfremt I booker to klasser til samme forløb og samme dato, har i fuld mulighed for at gøre besøget ganske gratis.

Bookes der forløb til to samtidige klasser, kan der nemlig søges om refusion af det fulde beløb til transport ex moms. Momsbeløbet refunderes ikke. Der kan søges max. 2.500 kr. ex moms i refusion, hvis I kommer 1 klasse på 1 dato.

Send jeres transportbilag til
adm@museerne.dk

Kompetencemål Billedkunst

Billedfremstilling

  • Eleven kan udtrykke sig i plane billeder: Eleven lærer at tegne og skitsere ud fra idéer og oplevelser tilegnet på museet. Eleven fremstiller dernæst en stiliseret udgave af et valgt dyremotiv. 
  • Eleverne lærer at tegne helheder og detaljer ud fra iagttagelser i udstillingen og gennem en række hands-on-opgaver i grupper så vel som individulle.
  • Eleverne eksperimenterer med og udtrykker sig i billeder med vægt på tematisering, eleverne lærer at fremstille et rummeligt billede med tematisk indhold i gips og glas.
  • Eleverne lærer at fremstille rumlige konstruktioner i gips og glas.
  • Eleverne tilegner sig viden om materialer (glas og gips) og sammenføjningsteknikker her af.
  • Eleverne lærer at fremstille en skulptur/ et rummeligt billede.
  • Eleverne får viden om stedsspecifik installationskunst.

 

Billedanalyse

  • Eleverne lærer at samtale om egne og andres billeder, særligt om opbygning og indhold.
  • Eleverne lærer om billedkomposition.
  • Eleverne tilegner sig viden om balance og rytme i billedudtrykket.
  • Eleverne får viden om stilarter og formsprog.

 

Billedkommunikation

  • Eleven kan kommunikere gennem billeder.
  • Eleven kan udtrykke idéer og betydninger visuelt.

Kompetencemål H&D

Eleverne kan anvende værktøjer og redskaber  forsvarligt til forarbejdning af materialer.

  • Eleverne kan arbejde undersøgende med håndværk efter hensigt - på baggrund af en fyldestgørende demo og indsamling af relevante materialer på udendørsområdet udarbejdes et målrettet design.
  • Eleverne kan planlægge, beskrive og udføre enkle håndværksmæssige arbejdsprocesser, hvor de arbejde med gips og glasmosaikker.

 

Eleverne kan forarbejde materialer i forhold til produktets form, funktion og udtryk.

  • Eleverne får viden om glassets anvendelse og genanvendelighed.
  • Eleverne får viden om bløde og hårde materialers forarbejdningsmuligheder - vi arbejder med gips fra flydende til fast form. 
  • Eleverne kan arbejde med produkters æstetiske udtryk.

 

Eleven kan arbejde med enkle designprocesser knyttet til egen produktfremstilling.

  • Eleverne lærer at fortælle om idéer til et produkt.
  • Eleverne lærer at forklare og skitsere idéer efter hensigt.
  • Eleverne får viden om formålet med informations- og inspirationskilder.
  • Eleverne lærer at fremstille produkter efter idéer og tilegner sig viden om formålet med designprocesser i forbindelse med produktfremstillingen.

 

Tværfaglighed

Der inddrages i dette forløb elementer fra natur/teknologi, historie, dansk, matematik, fysik/kemi.  

Særligt vægtes det 200 års historiske perspektiv på glasværket, glassets genanvendelighed og det danske produktionssystem i rundvisningen. Materialelæreren kommer til udtryk i arbejdet med den flydende gips. I vores billedfremstilling arbejder vi med forenkling og geometriske figurer til billedopbygning.